Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša uputili su pismo svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Pismo prenosimo u cjelosti:

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice!

Dragi vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije!

Iako smo daleko od epicentra, duboko nas je potresla vijest o potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tj. Sisačku biskupiju i šire. Naše prve misli i molitve su s braćom i sestrama s tih područja, a osobito s onima koji su izgubili život i njihovim obiteljima ili su pak ozlijeđeni i ostali bez krova nad glavom. Dok pratimo tužne vijesti iz Siska, Petrinje, Gline i okolnih sela, istovremeno nas raduje reakcija svih građana u Domovini koji su žurno počeli prikupljati nužnu pomoć za sve koji su u pogođenim krajevima. Zato zahvaljujemo svima koji su u prvom valu iskazali svoju blizinu i solidarnost. Kako ne spomenuti liječnike i medicinsko osoblje, Hrvatsku vojsku, policiju i vatrogasce, pripadnike HGSS-a i Crvenog križa, navijačke skupine i mnogobrojne volontere.

No, moramo znati da će pogođenim krajevima i stradalim osobama pomoć trebati kontinuirano i na duže razdoblje. Stoga vjerujemo da ćemo biti spremni odazvati se i pozivima kada započne obnova domova, crkava, škola, bolnica i ustanova te čitavih naselja kao i povratak života u te krajeve.

Mnoge institucije i pojedinci pa tako i naše župe su već prikupile pomoć u osnovnim potrepštinama (hrana i voda, higijenske potrepštine i pokrivači, odjeća i obuća) te je ta pomoć već stigla u stradala područja ili je na putu. Da bi se izbjegla blokada hitnih službi koje rade na prvim čišćenjima i sanaciji, važno je svu pomoć organizirano prikupljati i dostavljati. Stoga je naš Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, u dogovoru s krovnim Hrvatskim Caritasom, već uputio pomoć prema područjima koja su u potrebi. Prema informacijama koje smo dobili, čini se da je za sada prikupljena dovoljna količina osnovnih namirnica.

Kako bismo odgovorili pozivu na kontinuiranu pomoć i sve ono što je potrebno za vraćanje života u normalu, pozivamo sve župe i crkvene pravne osobe, sve vjernike i ljude dobre volje u našoj Nadbiskupiji da se priključe Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije u prikupljanju novčane pomoći za stradale u potresu.

– U nedjelju, 10. siječnja 2021. god., u svim župama i crkvama naše Nadbiskupije prikupljena milostinja za vrijeme svetih misa bit će za stradale u potresu.

– Neka se u crkvama, na vidljivom mjestu, postave kutije u koje vjernici mogu dati svoj prilog za čitavo vrijeme trajanja prikupljanja pomoći, koje započinje 30. prosinca 2020. god. i trajat će do blagdana Prikazanja Gospodinova (2. veljače 2021. god.).

– Sva prikupljena sredstva se uplaćuju na račun Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu
SWIFT (BIC) za uplate iz inozemstva: PBZGHR2X

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna
(ili iznos po svom izboru) na gore navedenu nakanu
na IBAN Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Braćo i sestre, uz ovaj poziv za prikupljanje pomoći, upućujemo i poziv da trajno molimo za našu braću i sestre koji su na bilo koji način pogođeni ovom nepogodom. Sjetimo ih se u svojim mislima i molitvama. U misnim slavljima, osobito u molitvama vjernika, molimo za poginule, ozlijeđene i stradale kao i za mir u srcima i brzu obnovu života u pogođenim područjima. Molimo i za liječnike, medicinske sestre i sve druge službe koje nam pomažu i u borbi protiv trenutne pandemije koronavirusa.

Dok vas molimo da se odazovete ovom pozivu, koristimo prigodu unaprijed vam zahvaliti na iskazanoj kršćanskoj blizini i solidarnosti te na sve vas zazvati obilje Božjeg blagoslova i mira.


mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit

mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikuplja novčanu pomoć za stradale u potresu