Upravo smo primili radosnu vijest iz ureda kancelara Splitsko-makarske nadbiskupije.

Dekretom br. 230/2020 od 14. svibnja 2020. godine, nadbiskup metropolit splitsko-makarski, Mons. Marin Barišić odredio je blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, suzaštitnikom naše Župe Presvetog Srca Isusova – Košute.

Ovime je župa Košute postala prva župa Cetinskog dekanata u kojoj se blaženi Alojzije Stepinac službeno slavi kao suzaštitnik župe, a mi župljani ponosni i zahvalni na tom daru.

Donosimo tekst Dekreta:

Mons. Marin Barišić

Nadbiskup metropolit splitsko-makarski

Split, 14. svibnja 2020.

DEKRET

KOJIM SE BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC, BISKUP I MUČENIK,

ODREĐUJE SUZAŠTITNIKOM

ŽUPE PRESVETOG SRCA ISUSOVA – KOŠUTE

Da bi poticala posvećivanje Božjega naroda, Crkva preporučuje da vjernici osobitom i sinovskom čašću slave Blaženu Djevicu Mariju te promiče istinsko i vjerodostojno štovanje drugih svetaca čiji primjer vjernike izgrađuje, a zagovor štiti (usp. Kan. 1186).

U glavni oltar župne crkve Presvetog Srca Isusova u Košutama ugrađene su moći hrvatskog blaženika i mučenika kardinala Alojzija Stepinca. Blaženikov blagdan, 10. veljače, u ovoj se župi svečano slavi od posvećenja spomenute crkve (2007. godine), te od službenog proglašenja Župe (2012. godine).

Na tragu svega gore navedenoga, a odgovarajući na zamolbu župnika Župe Košute, don Tomislava Topćića (br. 38/20 od 8. svibnja 2020. god.), koji se posavjetovao sa župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem svoje župe i dobio njihov jednoglasni pristanak, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić određuje da se blaženi Alojzije Stepinac odsada slavi kao SUZAŠTITNIK župe Presvetog Srca Isusova u Košutama.

Slavlje bl. Alojzija Stepinca, poštujući liturgijske odredbe, u Župi će se slaviti kao vlastiti blagdan (II. stupanj slavlja, 8 D).

Neka ova odredba bude na duhovnu korist svih vjernika i štovatelja ovoga hrvatskog blaženika koji se za pravdu borio do mučeničke smrti, kako bi svi, po njegovu zagovoru, iz ljubavi prema Crkvi podnosili sve teškoće i svim bićem težili za Bogom, jedinim pravim životom (usp. Zborna molitva).

Don Ratomir Vukorepa – kancelar

† Mons. Marin Barišić – splitsko-makarski nadbiskup i metropolit

NADBISKUP BARIŠIĆ DEKRETOM BL. ALOJZIJA STEPINCA ODREDIO SUZAŠTITNIKOM ŽUPE PRESV. SRCA ISUSOVA U KOŠUTAMA