Odlukom splitsko-makarskog nadbiskupa mons. dr. Marina Barišića selo Košute 20. kolovoza 2012. godine postalo je samostalna župa Presvetog Srca Isusova (župa Košute), a za njezinog prvog župnika imenovan je don Darijo Čorić iz Žeževice.

Svečanu proslavu osnutka župe pripremio je župnik u suradnji sa Odborom za proslavu u kojem su bili: don Josip Dukić ml., Anđela Žolo, Milenka Žuro, Miljenko Marić, Viktor Dukić i David Prcela. Oni su, zahvalni Stvoritelju, splitsko-makarskom nadbiskupu mons. dr. M. Barišiću i svima koji su na bilo koji način doprinijeli osnutku župe uputili pozive na svečanu proslavu koja se održala u crkvi Presvetog Srca Isusova 26. kolovoza 2012. u 11 i 30 sati.

Svečana proslava osnutka samostalne župe Košute 26. kolovoza 2012.
Svečana proslava osnutka samostalne župe Košute 26. kolovoza 2012.

Euharistijsko slavlje povodom osnutka župe predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić zajedno sa župnikom don D. Čorićem i drugim svećenicima. Svečanost je započela procesijom u kojoj su sudjelovala djeca u narodnoj nošnji, mažoretkinje, limena glazba, ministranti i 23 svećenika. Po ulasku u ispunjenu župnu crkvu Presvetoga Srca Isusova u Košutama, predvoditelj slavlja pročitao je Odluku o osnutku župe u kojoj, između ostaloga, piše da

“župa nastaje od zapadnog dijela župe Sv. Mihovila arkanđela – Trilj. Granice župe sa zapada, sjevera i s juga ostaju dosadašnje granice župe Trilj, a s istoka je granica između nove župe Presvetog Srca Isusova – Košute i župe Sv. Mihovila – Trilj pravac sjever-jug na zapadnim padinama Bile Glavice i postojeće benzinske crpke, tako da zaseok Brodarić ostaje sastavni dio župe Trilj. Filijalna crkva Presvetog Srca Isusova proglašava se župnom crkvom, pa će se i blagdan Presvetog Srca Isusova slaviti kao naslovnik župe. Župnik će stanovati u Pastoralnom centru, koji se nalazi uz crkvu, a za dovršetak stambenih prostorija pobrinut će se Nadbiskupija. Župa pripada Cetinskom dekanatu. Nova župa je na slobodnom raspolaganju dijecezanskom nadbiskupu. Dušobrižnici ove župe uzdržavat će se dragovoljnim doprinosima vjernika.”

Svečanost je započela procesijom
Svečanost je započela procesijom

Nakon misnog slavlja don J. Dukić ml., moderator slavlja, zahvalio je č. s. Zdenki na dugogodišnjem vođenju zborova u Trilju i Košutama. Potom je prigodnu riječ uputio i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, koji je župi darovao sliku Čudotvorne Gospe Sinjske i kalež s pliticom. Župljanka Anđela Žolo uz prigodne riječi dobrodošlice župniku Čoriću uručila je prigodni dar. Predvoditelju slavlja i novoimenovanom župniku djeca iz župe su uručila svoj dar, panoramsku sliku župe. Na samome kraju euharistijskoga slavlja prigodnu riječ zahvale izrekao je župnik Čorić, nakon čega je zapjevan himan Tebe Boga hvalimo. Nakon himne Lijepoj našoj, ispred crkve upriličen je prigodni program u kojem su nastupile triljske mažoretkinje i folklorna udruga Košute, a potom su se svi spustili na bogati domjenak u Pastoralni centar. Slavlje je trajalo do večernjih sati.

Ulazak procesije u crkvu
Ulazak procesije u crkvu

Nakon osnutka župe, don D. Čorić je uspio uz novčanu pomoć Splitsko-makarske nadbiskupije i svesrdnu pomoć samih župljana srediti župski stan i veći dio pastoralnog centra Ivan Pavao II. Sadašnji župnik don Franko Prnjak nastavio je raditi gdje se njegov predšasnik zaustavio. Osobito se trudi pastoralno i kulturno djelovati te je pokrenuo vrlo bagat rad s djecom i mladima, što će, nadajmo se, biti od velike koristi i na izgradnju mjesta i župe.

Prvi košućki župnik don Dario Čorić iz Žeževice
Prvi košućki župnik don Dario Čorić iz Žeževice

Tekst i fotografije preuzeti iz:

  1. Dukić, J., Dukić, V., Marić, M., Žolo, I. (ur.) (2017.) Mala povijest Košuta, Košute: Kulturno društvo Trilj, Župa Presvetog Srca Isusova, Košute.
  2. https://smn.hr/kosute (pristupljeno 10.6.2018.)