U župnoj crkvi „Presvetog Srca Isusova” u Košutama na uočnicu Uznesenja Bl. Dj. Marije na nebo, za časne sestre Služavke Maloga Isusa Splitske Provincije bio je značajan događaj. Iako je središte događanja bilo Euharistijsko slavlje, kojim je predsjedao don Jure Vrdoljak uz asistenciju desetak svećenika,  njihova Provincija, ali i župa Košute je imala razloga za slavlje. 

Služavke Maloga Isusa su dobile jednu  novo zavjetovanu sestru, tri sestre su obnovile privremene redovničke zavjete, jedna sestre je zahvalila Gospodinu za  25 godina redovničkog posvećenja, deset sestara zahvalilo je Bogu za 50 godina redovničkog posvećenja, a dvije sestre za 60 godina redovničkog posvećenja. Zvona na crkvenom tornju specijalnom zvonjenjem najavila su početak slavlja. U Crkvu je ulazila kolona sestara u procesiji predvođena križonošom  na čijem začelju su bile Vrhovna i Provincijska glavarica te svećenici  koncelebranti.

Pred vrhovnom glavaricom  s. M. Marijom Banić,  dosadašnja novakinja s. M. Tajana Andrle, položila je prve privremene redovničke zavjete. Umjesto bijele koprene   glavu joj je uresila crna koprena sa crvenim vijencem; blagoslovljena medaljica i Konstutcije koje je dobila nakon položenih prvih zavjeta, označile su je  redovnicom  sa nazivom Služavka Malog Isusa.  Sestre koje su obred pratile u župskoj crkvi zajedno sa rodbinom slavljenica čestitale su joj pljeskom.  Zatim su  sestre: s. M. Antonia Čobanov, s. M. Faustina Zemunik i s. Milana Žegarac obnovile svoje privremene redovničke zavjete na godinu dana.   Prije sv. Pričesti pred oltar je izišla s. M. Petra  Šakić i u nazočnosti  vrhovne glavarice s. M. Marije Banić, provincijske glavarice s. M. Terezije Pervan  i svih prisutnih sestara i rodbine  glasno izrekla svoju zahvalu Gospodinu za milost 25 godišnjeg  življenja u redovničkim zavjetima. Nakon nje pred oltar su izišle slavljenice koju zahvaljuju Gospodinu za 50 godina redovničkog posvećenja, njih deset: s. M. Angelis Kešina, s. M. Beatrix Marić, Borgija Vukman,  s. M. Florina Matić, s. M.  Olimpija Ivanković, s. M. Silvija Ćerlek, s. M. Valencija Gabrić, s. M. Vlasta Tadić, s. M. Zorana  Žolo i s. M. Zorka Radan; te dvije sestre za 60 godina redovničkog posvećenja: s. M. Vladimira Bitunjac i s. M. Zdravka Petrović.  Sve sestre su izrekle svoju zahvalu držeći u ruci upaljenu svijeću, koju su nakon izgovorene zahvale položile pred oltar.  Prije svečanog blagoslova u ime sestara Služavki Malog Isusa, novo zavjetovana  sestra Tajana poklonila je župniku don Tomislavu Topčiću misnicu, u znak zahvalnosti što je župa sestre prihvatila kao svoje župljanke. Župnik je sa zahvalnošću primio dar uz preporuku da sestre svjedoče svoje redovničko poslanje životom i molitvom.  Pjevanje pod sv. Misom animirala je s. M. Mirta, a pjevale su sve sestre nazočne na ovom misnom slavlju, kao i uzvanici ovog slavlja.

Nakon svečanog blagoslova  slijedilo je zajedničko i pojedinačno fotografiranje u svetištu i zvan njega, a nakon toga zajedničko blagovanje u restoranu Dalmacija u Trilju.

Tekst: s. M. L. B. (http://ssmi.hr)

Foto: Anđela Žolo; s. M. L. B. (http://ssmi.hr)

Veliki dan za sestre Služavke Maloga Isusa i Župu Košute